UÇK/Hakem Atamaları
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK-DAB) / Hakem Atamaları
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği, uluslararası sözleşmeler ile gerçekleştirilen projelerde İdare ve Yüklenici arasında çıkan ihtilaflı durumların çözümü aşamasında UÇK (DAB) / Hakem belirlenmesinde atama makamı olarak görevlidir.ATAMA SÜRECİ AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE İLERLER;
*Yüklenici ve İşveren (İdare) arasındaki Sözleşmeye uygun olarak, sözleşme kapsamında ihtilaflı durum (uyuşmazlık) oluşması ve Uyuşmazlık Çözüm Sürecinin başlatılmasına gerek duyulduğu durumlarda ya da imzalanan sözleşme gereği işin başında bir UÖÇK Hakem Heyeti (tekli veya üç hakemli) ihtiyacı olması halinde, ilgili sözleşme şartlarının oluştuğunun teyit edilmesi suretiyle; Taraflardan biri (Yüklenici ve/veya İdare) karşı tarafın da bilgisi dâhilinde ilgili sözleşme maddesine atıfta bulunarak TürkMMMB’ye yazılı başvuruda bulunup hakem heyeti atanması talebini iletir.
*Atama için talepte bulunan taraf TürkMMMB'ye Hizmet Bedeli olarak 500 Euro + KDV karşılığı Türk Lirası tutarında ödeme yapar. Bu ödeme, “Merkez Bankası Döviz Alış Kuru” karşılığı Türk Lirası üzerinden yapılır.
*Atama talebine ilişkin yazı ekinde sözleşmenin ve/veya Sözleşme Eki’nin kopyası, işe başlama tarihi, iş hakkında özet bilgi, tarafların yetkililerinin isimleri, soyadları, pozisyonları, adresleri, telefonları ve e-mailleri ile başvurunun sebebi ihtilaf ise ihtilaf konusuna yönelik bilgilerin de yer alması gerekmektedir.
*Talepte bulunan taraf, hakem heyetinin tek/üç üyeli olması durumunu; taraflar arasında imzalanmış olan sözleşmenin ilgili maddesine dayandırarak TürkMMMB’ye bildirir.
*İdare, Yüklenici, TürkMMMB ve UÖÇK arasında yapılacak olan tüm yazışmalarda kullanılacak “dil”, sözleşme dili olacaktır.
*Talep yazısı TürkMMMB’ye ulaştıktan sonra, TürkMMMB Sekreteryası ilgili tüm taraflar ile iletişime geçer ve sözleşmenin içeriği, ihtilafın konusu ve listede yer alan uzmanların, uzmanlıkları ve durumunu da dikkate alan kriterlere göre uygun bir adayı belirleyerek 10 (on) iş günü içerisinde tüm taraflara “ADAY ÖNERİ YAZISI” ile ilgili uzman bildirilir, uzmanın özgeçmişi de taraflara iletilir.
*Taraflardan herhangi birinin önerilen adayın uygun olmadığına dair geçerli, ispat edilebilir nedenleri olması durumunda, “ADAY ÖNERİ YAZISININ” iletilmesinden itibaren 5 (beş) işgünü içinde somut bir kanıt sunarak TürkMMMB’ye yazılı olarak itirazını iletebilir. Yazılı olarak yapılan itiraz TürkMMMB tarafından değerlendirilir.
*Yapılan itirazın TürkMMMB tarafından kabul edilmesi durumunda, TürkMMMB değerlendirme sonucunu taraflara bildirir. Bu yazıyı takip eden 10 (on) işgünü içerisinde TürkMMMB yeni bir aday belirleyerek taraflara yine yazılı olarak bildirimde bulunur. “ADAY ÖNERİ YAZISI”nın iletilmesinden sonra taraflardan herhangi biri 7 (yedi) işgünü içinde TürkMMMB’ye herhangi bir itiraz iletmezse veya iletilen itirazların önerilen uzmanın görevi üstlenmesine engel olmayacağı değerlendirilirse, TürkMMMB tarafından ilgili taraflara atamanın yapıldığı, sürecin başladığı ve tarafların ataması yapılan uzman ile iletişime geçmeleri yönünde “NİHAİ ATAMA YAZISI” ile bildirim yapılır.
* “NİHAİ BİLDİRİM YAZISI” ile yapılan atama ile TürkMMMB’nin görev süresi tamamlanır ve konu İdare-Yüklenici-Uzman arasında üç taraflı şekilde devam eder.
TürkMMMB nin şefaf ve titiz bir şekilde yönettiği bu atama süreci için uzmanlar da her sene büyük bir özen ile belirlenmektedir.
Mesleki hayatında bu görevlerde bulunmuş olan mühendis, mimar veya hukukçulardan gelen talepler belirlenen kriterler dahilinde (tecrübe süresi, referanslar, sözleşme hakimiyeti...) değerlendirildikten sonra belirlenen 2025 yılı listesi ilgili bağlantıda yer almaktadır.